Vízkőkezelés gőz-légpárásítókhozMennyiségét tekintve a kalcium az egyik leggyakrabban előforduló kémiai elem bolygónkon. A mészkő – itt elsősorban a kalcium-karbonát (CaCO3 ) vegyületre gondolunk – számos különböző kőzet- és talajréteg alkotóeleme, amelyet a talaj- és felszíni vizek hordanak le és oldanak fel. Az oldott mészszemcsék csak akkor kerülnek vissza a környezetbe, amikor ez a mésztartalmú víz felmelegszik vagy elpárolog.

A vízzel tovább hordozott mészmennyiség elsősorban az útközben érintett kőzetek, illetve talajrétegek mésztartalmától függ. Ökölszabály: Minél „savasabb” a víz, annál erősebben képes kioldani a meszet a vele érintkező rétegekből: Ez különösen igaz az esővízre, amely a levegőből felvett CO2-vegyületek felhasználásával szénsavat (H2 CO3) képez, ezáltal növelve saját savtartalmát.


Miért kell kerülni a vízkőkéreg kialakulását a párásítókban?

Míg szervezetünk a felesleges kalciumot a vesén vagy a bélen keresztül könnyedén kiüríti, az elektronikus készülékekbe természetesen nincs beépítve ilyen mechanizmus.

A probléma: A vízkő hosszú távon anyagi károkat tud okozni a készülékekben, illetve azok hibás működéséhez, vagy akár működésképtelenné válásához is vezethet. Ennek megfelelően a légtechnikai ágazatban is folyamatosan keresik azokat az új, hatékony és kiváló hatásfokú megoldásokat, amelyekkel preventív módon elkerülhetők vagy eltávolíthatók a kártékony vízkőlerakódások.


Mészkezelés

A Condair szabadalmaztatott vízkőkezelő rendszere üzem közben eltávolítja a kivált ásványokat a gőzhengerből, és azokat automatikusan az e célra szolgáló vízkőgyűjtő tartályba juttatja.

A keletkező vízkőrétegek így folyamatosan eltávolításra kerülnek a gőzhengerből. A vízkődarabok egy külső vízkőgyűjtő tartályban gyűlnek össze, és abból kényelmesen kiüríthetők. A karbantartási munkák ezáltal messzemenően csökkennek, és az üzembiztonság maximálisan garantálható. A szabadalmaztatott vízkőkezelés így rövid karbantartási időket és hosszúélettartamot biztosít a gőz-légpárásítóknak.


Könnyű tisztítás és egyszerű karbantartás

A külső vízkőgyűjtő tartály révén a karbantartási intervallumok rendkívül hosszúak, és a karbantartás során végzendő tevékenységek a minimumra csökkennek. A vízkőgyűjtő tartály külső elhelyezése a készülék alatt jó hozzáférést tesz lehetővé. Ott az a készülék házának kinyitása nélkül levehető és üríthető. A karbantartási munkákat így egyszerűen és gyorsan el lehet végezni.